Getstay.nl - Gastvrij aan Zee

Egmondermeer

In de omgeving: 159km

Egmondermeer

Wandelen tussen Alkmaar en Egmond aan de Hoef, 12 km

Tijdens deze rondwandeling, vanuit station Alkmaar, verken je de groene, 16e-eeuwse polder langs oude vaarten richting Egmond en terug door de weilanden over een vroegere trambaan: de Egmondermeer- en Bergerweg.

Graaf Lamoraal van Egmond heeft de Egmondermeer in 1565 drooggelegd. Sindsdien is dit gebied zoals wij het kennen. Je wandelt een rondje en kunt het uitbreiden met een heen-en-weertje naar de ruïne en de kapel van het Slot aan de Hoef, de ooit zo machtige en prachtige burcht van Graaf Lamoraal van Egmond.

Molens, oude trambanen en abdijvaarten
Onderweg kom je langs de Geestmolen en het Tramspoormonumentje. De molen dateert uit de tijd van de drooglegging (1565), een oudje dus. Het molenhuis er tegenover is van later: 1697. Rechts van het infopaneel zie je een stuk spoorrails ter herinnering aan de vooroorlogse stoomtram naar Egmond aan Zee (1905-1934), een broertje van de Bello naar Bergen.

Je loopt ook langs de uitmonding van de Oude Abdijvaart vanuit Egmond-Binnen. Voor de drooglegging, tijdens de bouw van de Egmonder abdij rond 950, groef men hier een vaart voor het transport van het nodige materiaal uit het oosten. Nou ja, graven: het was meer het verbinden, verbreden en uitdiepen van bestaande veenstroompjes ofwel vennewaters, duinbeekjes, kwelkommen en moerasjes.

Praktische informatie
Start: Station Alkmaar, infopaneel achter/westzijde bij de parkeerplaats
Parkeren:
 Parkeerplaats Station Alkmaar (betaald)
Route:
 

Meer In de omgeving