Getstay.nl - Gastvrij aan Zee

Over Curaçao

Cultuur

De cultuur van Curaçao is een mengeling van verschillende culturen. Hoewel Nederland een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het eiland, overheerst er meer een Afro-Caribische invloed. Het eiland telt ongeveer 110 verschillende culturen, waaronder Creool, Europese, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse afkomsten. De gastvrijheid van de bewoners is opvallend en je kunt snel een gezellig gesprek voeren met de lokale bevolking. Het geloof speelt ook een belangrijke rol op het eiland, met een groot deel van de bevolking die rooms-katholiek is. Muziek is een belangrijk onderdeel van de cultuur, met invloeden uit verschillende culturen en genres zoals Curaçao Blues (Tambú), Tumba en Seú. Er worden regelmatig grote evenementen georganiseerd, waarvan carnaval het bekendste is. 

 

De cultuur van Curaçao is een mengeling van verschillende invloeden. Het eiland heeft een Afro-Caribische invloed, maar ook een duidelijke Nederlandse smaak, met zijn pastelkleurige gebouwen en tweetalige borden. Curaçao heeft een rijke geschiedenis en er zijn veel festivals die de diversiteit van het eiland weerspiegelen. 

 

De Arawak-indianen waren de eerste bewoners van Curaçao, zoals blijkt uit de Arawak-grottekeningen in het Christoffel National Park. De Spanjaarden kwamen niet lang na de ontdekking van de Nieuwe Wereld door Columbus in de late 15e eeuw. Ze hebben bijgedragen aan het decimeren van de bevolking of het transporteren ervan naar andere delen van het Caribisch gebied. In de 17e eeuw bracht de Nederlandse West-Indische Compagnie handel, slavernij en plantages naar Curaçao. Er werden verschillende gewassen verbouwd op ongeveer 100 plantages, waaronder maïs, fruit en pinda’s, maar zoutwinning bleek bijzonder winstgevend te zijn. Veel plantagehuizen zijn vandaag de dag nog steeds te bezichtigen, zoals Groot Davelaar en Landhuis Kenepa, waar toeristen meer kunnen leren over de Afrikaanse erfgoed. 

Curaçao heeft ook een rijke culturele diversiteit. Naast Afro-Caribische invloeden zijn er ook invloeden uit Nederland, Frankrijk, Latijns-Amerika en Azië. Er is ook een aanzienlijke Joodse invloed. Hoewel Engels veel wordt gesproken, is de moedertaal een Creoolse taal van Portugese afkomst. 

 

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Curaçao, kun je een bezoek brengen aan verschillende historische bezienswaardigheden, zoals het Mikve Israel Emanuel Synagogue (1732) en de Queen Emma Bridge (1888)1. Populaire musea om meer te weten te komen over de geschiedenis van het eiland zijn het Museum Kura Hulanda, dat zich richt op de slavenhandel, en het Maritiem Museum, beide in Willemstad 

Bezienswaardigheden

Curaçao, een prachtig eiland in het Caribisch gebied, heeft veel te bieden aan bezoekers. Hier zijn enkele van de meest populaire bezienswaardigheden op Curaçao: 

 

Willemstad: De hoofdstad van Curaçao, met ongeveer 140.000 inwoners, is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en kleurrijke architectuur. 

Mikve Israel-emanuel Synagoge: Deze historische synagoge, gelegen aan Hanchi Snoa 29 in Willemstad, is een van de oudste synagogen in het westelijk halfrond. 

Drijvende Markt: Een levendige markt waar lokale verkopers hun verse producten, zoals fruit, groenten en vis, verkopen vanaf boten die aan de kade zijn aangemeerd. 

Christoffelberg: De hoogste berg van Curaçao, met een hoogte van 372 meter, biedt een prachtig uitzicht over het eiland en is een populaire bestemming voor wandelaars. 

Duiken en snorkelen: Curaçao staat bekend om zijn prachtige koraalriffen en heldere wateren, waardoor het een ideale bestemming is voor duikers en snorkelaars. 

Sea Aquarium: Een geweldige plek om de onderwaterwereld van Curaçao te verkennen en te genieten van interactieve shows met dolfijnen en zeeleeuwen. 

Curaçao is een prachtig eiland dat een Europese sfeer combineert met exotische stranden, verbazingwekkende grotten en prachtige snorkel- en duikplekken. Het eiland heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden en activiteiten. Hier zijn enkele suggesties: 

 

Activiteiten en andere interessante aspecten van het eiland 

Willemstad: De belangrijkste stad en hoofdstad van het eiland. Het historische centrum van de stad bestaat uit vier wijken en heeft veel fascinerende bezienswaardigheden. 

Jan Thiel Beach: Een populair strand met wit zand, helder water en veel voorzieningen zoals restaurants en bars. 

Mambo Beach: Een ander prachtig strand met veel mogelijkheden om te zwemmen, zonnebaden en watersporten. 

Struisvogelboerderij van Curaçao: Een unieke plek waar je struisvogels kunt zien en meer te weten kunt komen over deze fascinerende vogels. 

Fort Beekenburg: Een historisch fort dat werd gebouwd om het eiland te beschermen tegen piraten. 

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten, er zijn nog veel meer interessante plekken om te ontdekken op Curaçao. 

Mooiste stranden van Curaçao

Hieronder vind je een lijst met de 18 mooiste stranden van Curaçao. De lijst bevat zowel gratis als betaalde stranden. De meest populaire stranden zijn: 

 

Jan Thiel Strand: Gelegen in de Jan Thiel baai, is dit strand een van de meest bekende en mooie stranden op Curaçao. Het is er vaak druk, maar er zijn veel faciliteiten aanwezig waardoor je van alle gemakken voorzien bent. Je kunt er onder andere duiken, snorkelen, flyboarden en kajakken. Er zijn ook bekende restaurants en beachclubs te vinden zoals Zanzibar Beach & Restaurant en Zest. 

Mambo Beach: Mambo Beach is een van de populairste stranden van Curaçao en beschikt over vele faciliteiten. Zo zijn er wc’s en douches aanwezig en kun je voor een hapje of drankje terecht in één van de restaurants, barretjes of strandtenten. Op sommige plekken is er zelfs gratis WiFi! Mambo Beach staat ook bekend als een geliefde uitgaansplek voor jongeren in de vakantie en in de weekenden. 

Cabana Beach: Cabana Beach, voorheen ook wel Kontiki Beach genoemd, ligt vrijwel naast Mambo Beach. Cabana Beach is een vrij luxe strand op Curaçao en heeft, net zoals Mambo Beach en het Jan Thiel strand, genoeg faciliteiten om de dag door te komen. Daarnaast worden er regelmatig speciale activiteiten georganiseerd, zoals een vis- of vleesmarkt. Ook is er iedere woensdagavond livemuziek. 

Blauwbaai: Het relaxte Blauwbaai strand heeft veel faciliteiten en is dus van alle gemakken voorzien. Blauwbaai was een lange tijd alleen toegankelijk voor de gasten van het naastgelegen Blue Bay Curaçao Resort, maar tegenwoordig kan iedereen hier een dagje van de zon genieten. 

 

Je kunt alle 18 stranden op Curaçao vinden op deze kaart  

 

Lokale gerechten in Curaçao

De lokale keuken van Curaçao is een smakelijke mix van invloeden uit de buurlanden en de traditionele manier van leven. Hoewel sommige gerechten tegenwoordig zijn gemoderniseerd, worden andere nog steeds volgens traditionele recepten bereid. Hier zijn vijf lokale gerechten die je echt moet proberen op Curaçao: 

 

Pastechi: Een pasteitje gevuld met kip, kaas, rundvlees of vis (kabeljauw of tonijn). Het wordt vaak gegeten als ontbijt en is een goede manier om je dag te beginnen. 

Bolo Pretu: Een premium cake gemaakt met verschillende soorten gedroogd fruit, suikersiroop en veel likeur. Het duurt weken om te maken, maar de unieke smaak maakt het de moeite waard. 

Red snapper: Een gebakken vis geserveerd met creoolsaus, stevig gekookte polenta, gebakken banaan en groene salade. 

Kabritu stobá: Een geitenstoofpot die vaak wordt geserveerd met funchi (een soort maïs polenta) en groene papaja. 

Karkó: Kroonslak, die qua smaak lijkt op kip. 

Je kunt deze gerechten proeven op verschillende plaatsen op Curaçao. Voor een moderne versie van een pastechi kun je bijvoorbeeld Kafé 5999 bezoeken. Als je de authentieke smaak wilt ervaren, kun je een pitstop maken bij Beans in Pietermaai voor een kop koffie met een pastechi. Bolo Pretu is verkrijgbaar bij Curaçao Delights in souvenirwinkels en supermarkten. Voor andere lokale gerechten kun je terecht bij restaurants zoals Plasa Bieu of Jaanchie’s Restaurant

 

Evenementen die in Curaçao plaatsvinden 

Voor meer informatie over recente evenementen kunt u terecht op de Curacao.nu website 

 

Curaçao Nu
 

De kleurcode van het reisadvies

De kleurcode van het reisadvies voor Curaçao is groen. Dit betekent dat u kunt reizen naar Curaçao, waar de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Europees Nederland.