Getstay.nl - Gastvrij aan Zee

Een reis terug in de tijd

Een terugblik op de Drie Egmonden

Een reis door de geschiedenis

Egmond aan Zee is een prachtige vakantiebestemming. Veel toeristen die hier genieten van hun verblijf, weten echter niet hoe deze badplaats is ontstaan of hoe het zich heeft ontwikkeld tot de geliefde vakantielocatie die het vandaag de dag is. Maar Egmond aan Zee is meer dan alleen een vakantieoord; het is ook de thuisbasis van vriendelijke inwoners die ervoor zorgen dat jouw vakantie onvergetelijk wordt.

In deze blog nemen we je mee door de geschiedenis van de Egmonden. Ja, je leest het goed: "Egmonden". Er zijn namelijk meerdere dorpen met de naam Egmond, elk met hun eigen unieke historische verhalen en bezienswaardigheden.

Egmond aan Zee

Egmond aan Zee

Het kustdorp van de Drie Egmonden

We beginnen bij het bekendste dorp van de drie: Egmond aan Zee, de magneet voor toeristen die naar de Egmonden komen.

Egmond aan Zee ligt direct aan de Noordzee en werd rond 977 gesticht. De uitdrukking "De zee neemt en de zee geeft" werd vaak gebruikt door de vroege bewoners. Dit gezegde ontstond door de zware stormen die destijds over Nederland raasden, stormen waar men toen nog niet tegen opgewassen was. Tijdens de kerststorm van november 1741 werden maar liefst 36 huizen en de kerk door de zee verzwolgen. Maar de zee gaf ook terug, want vele Egmonders verdienden hun brood met de visvangst.

Veel van het oorspronkelijke dorp is nog steeds zichtbaar in Egmond aan Zee. Aan het begin van het dorp vind je het zeemanshuis de Prins Hendrik Stichting, oorspronkelijk gebouwd als opvang voor gepensioneerde zeelieden. Dit prachtige gebouw wordt nu gebruikt als verzorgingshuis.

De vuurtoren van Egmond aan Zee is vernoemd naar Jan Carel Josephus van Speijk, bekend omdat hij zijn eigen schip liet ontploffen. Hij weigerde zich over te geven en sprak de legendarische woorden "Dan liever de lucht in" uit terwijl hij zijn brandende sigaar in het kruitvat stak, waardoor het schip explodeerde.

Aan het begin van de 18e eeuw werd Egmond aan Zee steeds populairder bij toeristen. Vele stadskinderen kwamen hier op doktersadvies vanwege de gezonde zeelucht en verbleven in speciaal gebouwde kindertehuizen. Zo werd Egmond aan Zee langzaam maar zeker een toeristische trekpleister.

Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef

Op loopafstand van het kustdorp

Egmond aan den Hoef ligt op ongeveer 3 km van Egmond aan Zee en is gemakkelijk te bereiken te voet, met de fiets of met de auto. Hier vind je de overblijfselen van het Slot op den Hoef. Het eerste kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd en is sindsdien meerdere keren verwoest en herbouwd. Wat er nu nog rest zijn de fundamenten van het kasteel, omgeven door een slotgracht. Naast deze ruïne staat de Slotkapel, een bezoek waard vanwege zijn intacte staat. In dezelfde omgeving bevindt zich het Historisch Museum van de Egmonden, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van de regio.

Abdij Egmond Binnen

Egmond-Binnen

Egmond-Binnen is vooral bekend om het klooster en de Abdij van Egmond, de Sint-Adelbertabdij. Dit is de oudste abdij van Nederland, gebouwd in de 10e eeuw. De abdij is nog steeds in gebruik en toegankelijk voor bezoekers. De monniken die hier wonen, werken onder andere in de kaarsenmakerij, die je kunt bezoeken. Ook het gebouw zelf is de moeite waard om te bekijken. Rondom de abdij ligt een grote openbare tuin die voor iedereen toegankelijk is.

Naast de abdij herbergt Egmond-Binnen ook het Liobaklooster, waar al eeuwenlang zusters wonen en leven volgens de regels van God. Verder in de duinen van Egmond-Binnen ligt de Adelbertusakker met de Adelbertusput, waarvan gezegd wordt dat het water geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Zin in een weekendje Egmond?

Bekijk hier onze beschikbaarheid